מדד החופש העירוני של "ישראל חופשית" שפורסם השבוע מבקש לעמוד על הפערים בין ערי ישראל בכל הנוגע לפלורליזם וחופש במרחב הציבורי. המדד מבקש לבחון את מידת החופש שמאפשרות 24 הערים הגדולות בפריסה ארצית, ולחשוף את כוחם ומידת השפעתם של ראשי ערים ואנשי מועצת העיר, כמו גם את מידת האכיפה או אי האכיפה של חופש זה ברמה המוניציפלית.
הורידו את האפליקציה של "כל העיר בית שמש" – אנדרואיד
הורידו את האפליקצייה של "כל העיר בית שמש" – אייפון
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר בית שמש – אונליין"
נבדקו לעומק הסוגיות המרכזיות, שבהן אכן יש להנהגה המוניציפלית יכולת להשפיע, לקחת אחריות ולעצב את חיי התושבים.
בסוגיית התחבורה הציבורית שנרשמה כחשובה ביותר לציבור הישראלי ושעברה מהפך מפרסום המדד הקודם, עולה כי ברעננה, דימונה ובית שמש – ללא רכב פרטי או מונית ספיישל, אין אפשרות לנוע בעיר בשבתות. כמו כן, ערי השרון נמצאות בכל הקשור לתחבורה ציבורית בשבת ואף מדורגות אחרי בני ברק.
בזמן שלמועצה הדתית ישנה השפעה ישירה על חיי היומיום של תושבי הערים במערכי הכשרות, הנישואים, הקבורה והמקוואות – מעטים הם האזרחים שמכירים את נציגיה, את פועלם או את איכות שירותי ומתקני הדת שהם מקבלים. לפיכך הוחלט להכיל השנה במדד את הקטגוריה שבוחן את המועצות הדתיות.
בסקר נכתב בנימה ביקורתית כי "בבית שמש, שתקציבה דל במיוחד, מופנה שיעור גדול יחסית מתוכו לשירותי דת". באשר לקיומו של מסחר בשבת, עולה כי מבין הערים שבחן המדד, תל אביב היא היחידה המתירה בחוק פתיחת חנויות בשבת. השינוי המשמעותי היחיד בתחום זה השנה נרשם דווקא בחדרה, שאמנם בדירוג הכללי ממוקמת במקום ה-13, אולם בקטגוריה זו רשמה קפיצה משמעותית עם פתיחתו של מרכז מסחרי חדש בסמוך לכביש החוף הפועל בשבת.
כמו כן ראשי ערים במרכז הארץ דווקא ביקשו לעגן בחוק עזר את קיומו של מסחר בשבת, אך בעקבות "חוק המרכולים" מינואר אשתקד שהוביל שר הפנים הרב אריה דרעי, נחסמה בפניהן האפשרות והן עתרו לבג"ץ – ועל כן למרות הסגירוּת כיום, הן מדורגות גבוה יותר.
שימו לב לנתון המפתיע שמופיע בסקר: "בדימונה פתוחות רק חנויות הנוחות של תחנות הדלק, ואילו בבית שמש ובבני ברק אין כל פעילות מסחרית בשבתות".
ואם יש משהו שהשתנה בשנה האחרונה בבית שמש מבחינת הציבור החרדי, זה בתחום עריכת אירועים בהפרדה. לפי עורכי המחקר – "עשר מהערים שצהירו כי הן מתנגדות להפרדה או פועלות בהתאם להנחיות היועץ, אך ללא נוהל תואם משלהן. להצהרה כזאת הצטרפו השנה אשקלון, בית שמש, חדרה, חולון, רמת גן וחיפה".
כך או כך בשורת הסיכום בית שמש הגיעה לתחתית הרשימה מבחינת "ישראל החופשית", היא ממוקמת במקום ה-17 עם 19%, דימונה עם 17% וסוגרת את הרשימה בני ברק עם 7 אחוז בלבד.
בעקבות פרסום הסקר השבוע, התבקש חה"כ משה אבוטבול כראש עיריית בית שמש לשעבר, להגיב על תוצאות הסקר בערוצי התקשורת החילוניים בארץ, הם ראו בכך "נפילה" של בית שמש, ולכן ביקשו לדעת איך מתמודדים עם תוצאות אלו, אך אבוטבול אמר כי הציון של בית שמש היא תעודת כבוד לעיר.
"בית שמש היא עיר מסורתית מאז ומעולם, בשנים האחרונות קבעו בה את ביתם גם עשרות אלפי משפחות חרדיות, ויחד הם שומרים על בית שמש כעיר של מסורת וכבוד לתורה ולשבת, כפי שאיפת מייסדי העיר. הלוואי וערים נוספות ילכו בעקבות בית שמש, קצת פחות להסתכל על רעשי הרקע, ולפעול למען המשך בניית ערי ישראל ברוח מייסדיהם שרובם היו קרובים למסורת ולכבוד השבת".
אבוטבול ציין בתקשורת כי המחקר התפרסם בדיוק ביום ההולדת ה-69 של בית שמש שהוקמה בנר ראשון של חנוכה תשי"א, ולכך תוצאות הסקר הם מתנת יום הולדת טובה ומכובדת לעיר בית שמש ולתושביה.
תגובות